Suszarki do grzybów

Suszarki do grzybów

Suszarki na grzyby


Suszarka do grzybów to bardzo przydatne urządzenie, szczególnie w sezonie na grzyby. Jednak suszenie grzybów to nie jej jedyna funkcja. Równie dobrze możemy w niej uzyskać coraz bardziej popularny przysmak jakim jest „beef jerky”, czyli suszona wołowina oraz wysuszyć warzywa, owoce, a nawet uzyskać własnoręcznie wytworzone przyprawy, które dodadzą więcej aromatu Twoim potrawom, niż te zakupione w markecie. Warto również docenić właściwości zdrowotne i możliwość naturalnej konserwacji żywności przy użyciu suszarki. Już nie musisz uciekać się tylko do kwaszenia czy mrożenia. Proces suszenia usuwa wodę z żywności i doskonale zapobiega procesowi starzenia się i rozwojowi bakterii.

Działanie standardowej suszarki do grzybów jest proste, ale wymaga opisania. Grzałka umieszczona pod wentylatorem w podstawie suszarki tłoczy gorące powietrze do góry poprzez wszystkie tace, na których znajduje się żywność. Dzięki temu, usuwana jest woda z produktów w postaci pary wodnej.

Oferta w sklepie Kakto.pl jest bogata w suszarki do grzybów. Jednak, aby ułatwić naszym klientom znalezienie tej jedynej, opisaliśmy kilka parametrów, które stanowią o jakości i efektywności urządzenia. Do pierwszego z nich należy moc suszarki. Najtańsze oferują moc grzałki na poziomie 100W, co skutkuje wolniejszym nagrzewem, a w dalszej części dużo dłuższym procesem suszenia. W przypadku gdy nazbieracie cały kosz grzybów, suszenie może zająć kilka dni, co pociąga za sobą długotrwały pobór prądu.

Drugim, równie ważnym co moc grzałki parametrem jest liczba tac na wyposażeniu suszarki. Mówią, że od przybytku głowa nie boli. Nie inaczej jest w przypadku suszarek do żywności. Standardowo są to trzy tace, jednak taka ilość bardzo szybko może okazać się nie wystarczająca. Na wstępie warto pomyśleć o suszarkach z pięcioma tacami w zestawie. Dodatkowo, należy wziąć pod uwagę kształt i ergonomię tacy. W przypadku suszenia warzyw, okrągłe tace nie będą miały większego znaczenia, ale mając w planach przygotowanie suszonej wołowiny czy innego rodzaju mięsa, zdecydowanie łatwiej układać plastry mięsa na prostokątnych tacach.

Podczas zakupu suszarki do grzybów, warto zaufać najpopularniejszym producentom: Zelmer, MPM, Sencor, Adler czy Esperanza. Zachęcamy do zakupu takiego urządzenia, ponieważ w dobie pędzącego życia, które nie obfituje w wartościową żywność, suszarka może okazać się zbawieniem. Proces suszenia zachowuje wszystkie wartości odżywcze produktów, od aromatu, aż do witamin. Dzięki suszarce przygotujesz również doskonałe przekąski w postaci suszonych owoców czy suszonej wołowiny.