Kuchnie z płytą indukcyjną (3)

Wyświetlaj z 3
Pokaż filtry
Sortuj:
PLN 2044
  • Głębokość: 60 cm
  • Szerokość: 50 cm
  • Wysokość: 85 cm
  • Kolor: inox

2 044,00 zł

PLN 2199
  • Głębokość: 60 cm
  • Szerokość: 50 cm
  • Wysokość: 85 cm
  • Kolor: inox

2 199,00 zł

PLN 1866
  • Głębokość: 60 cm
  • Szerokość: 50 cm
  • Wysokość: 85 cm
  • Kolor: biały

1 866,00 zł

Kuchenka z płytą indukcyjną wolnostojąca

Kuchenka elektryczna jest nowoczesnym rozwiązaniem do naszych kuchni. Oferuje możliwość szybkiego i bezpiecznego przygotowania ciepłych posiłków. Wybierając idealne urządzenie do naszej kuchni musimy zwrócić uwagę na kilka parametrów, które będą kluczowe dla satysfakcji z dokonanego zakupu.Przede wszystkim musimy wybrać pomiędzy sprzętem do zabudowy lub wolnostojącym. Kuchnia do zabudowy będzie składać się z osobnej płyty z polami grzewczymi oraz z piekarnika, które mogą być zamontowane niezależnie od siebie. Z kolei urządzenie wolnostojące jest kompaktową bryłą, której płyta połączona jest z piekarnikiem. Ze względu na standardowe wymiary ogromną zaletą tego drugiego rozwiązania jest możliwość bezproblemowego wkomponowania sprzętu w zestaw mebli kuchennych. Drugą istotną kwestią jest wybór płyty grzewczej: indukcyjnej lub ceramicznej. Zasadniczą różnicą pomiędzy nimi jest znacznie szybsza możliwość przygotowania posiłków na indukcji przy jednoczesnym mniejszym poborze prądu. Z drugiej jednak strony jest to sprzęt droższy w zakupie.

Czym jest kuchenka z płytą indukcyjną wolnostojąca?

Płyty indukcyjne są nowoczesnym rozwiązaniem, które gwarantuje sprawne gotowanie. Czas przygotowania posiłków jest nawet do o jedną trzecią krótszy niż w przypadku kuchenek wyposażonych w płytę ceramiczną. Jest to efektem zastosowania pod płytą grzewczą cewek, które wytwarzają zmienne pole magnetyczne. To dynamiczne zmiany tego pola wytwarzają w dnie naczynia prądy wirowe, które ogrzewają garnek i jego zawartość. Dzięki temu rozwiązaniu gotowanie i smażenie zajmują mniej czasu. Optymalny proces grzewczy następuje wtedy, gdy średnica garnka jest równa średnicy pola grzejnego. Ważnym ograniczeniem jest, że na tego typu płycie można stosować specjalnie dostosowane garnki i patelnie. Ich zakup będzie dodatkowym wydatkiem. Dużą zaletą tego typu gotowania jest większe bezpieczeństwo użytkowania, praktycznie brak tu możliwości przypalenia potrawy. Trudno też się poparzyć, gdyż samo pole nie nagrzewa się, a gorące jest tylko stojące na płycie naczynie. Płyty indukcyjne są łatwe w utrzymaniu czystości, gdyż nawet jeśli coś wykipi lub wyleje się na jej powierzchnię, to nie następuje przypalenie, a zabrudzenie można usunąć za pomocą szmatki lub gąbki. Wybór tego typu sprzętu wiąże się z oszczędnością czasu i pieniędzy. Pomimo że zakup początkowo jest droższy niż na przykład kuchenki gazowej czy elektrycznej z płytą ceramiczną, to późniejsze gotowanie na indukcji jest energooszczędne. Straty energii praktycznie nie występują, gdyż pole magnetyczne oddaje swoją energię jedynie do garnka.


A co z piekarnikiem?

Piekarniki w kuchniach wolnostojących zasilanych prądem są dużo bardziej zaawansowanym sprzętem niż te gazowe. Dokładniej pieką ciasta, mięso czy pizzę i posiadają szereg dodatkowych funkcji, na przykład kilka funkcji samego pieczenia, różnego rodzaju grille, opiekanie, wentylator czy automatyczne czyszczenie. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na pojemność piekarnika. Zazwyczaj na rynku dostępne są modele o pojemności od 50 do 70 litrów.


Zalety kuchenki z płytą indukcyjną wolnostojącej: szybkie gotowanie i smażenie, energooszczędność, praktycznie brak możliwości poparzenia, brak możliwości przypalenia potraw, atrakcyjny design i łatwość wkomponowania w rząd mebli kuchennych, łatwość czyszczenia, funkcja odcinania prądu, funkcja wykrywania garnka. Wady: wyższa cena, konieczność używania garnków przeznaczonych do płyt indukcyjnych (z metalem ferromagnetycznym), szum wydobywający się z urządzenia podczas gotowania lub smażenia.


Kuchenki elektryczne z płytą indukcyjną najlepiej wypadają w testach urządzeń do gotowania. Wpływ na to ma krótki czas przygotowywania potraw, łatwa obsługa, małe zużycie energii, funkcjonalność i nowoczesne wzornictwo. Dzięki płaskim powierzchniom są też łatwe w czyszczeniu. Są to jednak urządzenia droższe niż kuchnie gazowe czy elektryczne z płytą ceramiczną, a co więcej korzystanie z nich może wiązać się z koniecznością wymiany garnków i patelni. Przy decyzji zakupowej warto wziąć pod uwagę częstotliwość, z jaką gotujemy – jeśli często, to dzięki sporym oszczędnością energii w trakcie gotowania, będzie to w dłuższym okresie na pewno rozwiązanie korzystne.


Szukasz innych rozwiązań? Sprawdź nasze propozycje dużego AGD do zabudowy >>>