Suszarki do grzybów i owoców (8)

Wyświetlaj z 8
Sortuj:
PLN 95

Esperanza Suszarka do grzybów, owoców i jarzyn CHAMPIGNONS

Suszarka do grzybów, owoców i jarzyn CHAMPIGNONSSuszenie produktów to skuteczny i łatwy sposób na konserwację, zatrzymanie smaku i zapachu oraz wartości spożywczych suszonych produktów. Dzięki temu, przez cały rok, można delektować się smakiem owoców, warzyw czy grzybów bez dodatku konserwantów...

Do koszyka

95,00 zł

PLN 100

Esperanza Suszarka do grzybów i jarzyn CHANTERELLES

Suszarka do grzybów i jarzyn CHANTERELLESSuszenie produktów to skuteczny i łatwy sposób na konserwację, zatrzymanie smaku i zapachu oraz wartości spożywczych suszonych produktów. Dzięki temu, przez cały rok, można delektować się smakiem owoców, warzyw czy grzybów bez dodatku konserwantów i innych...

Do koszyka

100,00 zł

PLN 194

Gotie Suszarka do grzybów, obrotowa GSG-500

Suszarka do grzybów, obrotowa GSG-500 Suszenie produktów jest skutecznym sposobem na ich konserwację. Dzięki temu można cieszyć się zdrowymi owocami, warzywami i grzybami przez cały rok. Ważne jest, żeby suszenie było skuteczne i dokładne, aby uniknąć pleśnienia produktów. W tym celu zaprojektowaliśmy...

Do koszyka

194,00 zł

PLN 1298

Concept Suszarka do żywności SO4000

Suszarka do żywności SO4000 INFRA suszenie falami podczerwieniINFRA to nowy sposób suszenia , które można porównać do suszenia promieniami słonecznymi. Żywność jest suszona naturalnie, bez szkodliwego promieniowania UV. Suszenie za pomocą podczerwieni pozwala na zachowanie większej ilości witamin, enzymów,...

Do koszyka

1 298,00 zł

PLN 311

Steba Suszarka do owoców, grzybów, ziół LED 5

Suszarka do owoców, grzybów, ziół LED 5 Do suszenia i konserwowania owoców, warzyw, grzybów i ziół.

Do koszyka

311,00 zł

PLN 786

Steba Dehydrator do warzyw i owoców ED 6

Dehydrator do warzyw i owoców ED 6 Urządzenie do suszenia i konserwowania owoców, warzyw, grzybów i ziół z powierzchnią suszenia o wymiarach 60 x 370 x 300 mm.

Do koszyka

786,00 zł

Suszarki do grzybów i owoców

Suszenie grzybów staje się coraz popularniejsze. Dlatego warto zaopatrzyć się w suszarkę do grzybów, która znacząco przyśpiesza proces suszenia. Przy zakupie suszarki sprawdź najważniejsze parametry poszczególnych urządzeń, aby wybrać najlepszą suszarkę, która spełni Twoje oczekiwania. Zwróć uwagę na:

  • Moc – W teorii, większa moc przyśpiesza proces suszenia. Grzałka szybciej i mocniej się nagrzewa, co równa się szybszej pracy wentylatora. Wszystkie te składowe wpływają bezpośrednio na tempo suszenia. Pamiętaj, aby Twoja suszarka posiadała regulację mocy lub temperatury. Pozwoli Ci to na odpowiednie dobranie temperatury oraz mocy suszenia do konkretnych produktów. 
  • Liczba tac – nie tylko w przypadku suszarek do żywności, ergonomia i pojemność ma znaczenie. Większość modeli suszarek posiada obecnie okrągłe tace. Liczbę tac powinniśmy dobrać bezpośrednio do naszych potrzeb. Od nas zależy czy jakie ilości żywności będziemy chcieli suszyć oraz ile grzybów uda nam się nazbierać, choć te drugie nie zależy już od nas. 
  • Cena – nierzadko jest to najważniejsze kryterium, jakim kierujemy się podczas wyboru jakiegokolwiek urządzenia. Suszarki w Kakto.pl znajdziesz już za kilkadziesiąt złotych, jednak już na początku warto ustalić jakim budżetem dysponujemy i skupić się na konkretnych modelach suszarek.

Jak wybrać suszarkę do grzybów?

Suszarka do grzybów to bardzo przydatne urządzenie, szczególnie w sezonie na grzyby. Jednak suszenie grzybów to nie jej jedyna funkcja. Równie dobrze możemy w niej uzyskać coraz bardziej popularny przysmak jakim jest „beef jerky”, czyli suszona wołowina oraz wysuszyć warzywa, owoce, a nawet uzyskać własnoręcznie wytworzone przyprawy, które dodadzą więcej aromatu Twoim potrawom, niż te zakupione w markecie. Warto również docenić właściwości zdrowotne i możliwość naturalnej konserwacji żywności przy użyciu suszarki. Już nie musisz uciekać się tylko do kwaszenia czy mrożenia. Proces suszenia usuwa wodę z żywności i doskonale zapobiega procesowi starzenia się i rozwojowi bakterii.


Działanie standardowej suszarki do grzybów jest proste, ale wymaga opisania. Grzałka umieszczona pod wentylatorem w podstawie suszarki tłoczy gorące powietrze do góry poprzez wszystkie tace, na których znajduje się żywność. Dzięki temu, usuwana jest woda z produktów w postaci pary wodnej.

Oferta w sklepie Kakto.pl jest bogata w suszarki do grzybów. Jednak, aby ułatwić naszym klientom znalezienie tej jedynej, opisaliśmy kilka parametrów, które stanowią o jakości i efektywności urządzenia. Do pierwszego z nich należy moc suszarki. Najtańsze oferują moc grzałki na poziomie 100W, co skutkuje wolniejszym nagrzewem, a w dalszej części dużo dłuższym procesem suszenia. W przypadku gdy nazbieracie cały kosz grzybów, suszenie może zająć kilka dni, co pociąga za sobą długotrwały pobór prądu.


Drugim, równie ważnym co moc grzałki parametrem jest liczba tac na wyposażeniu suszarki. Mówią, że od przybytku głowa nie boli. Nie inaczej jest w przypadku suszarek do żywności. Standardowo są to trzy tace, jednak taka ilość bardzo szybko może okazać się nie wystarczająca. Na wstępie warto pomyśleć o suszarkach z pięcioma tacami w zestawie. Dodatkowo, należy wziąć pod uwagę kształt i ergonomię tacy. W przypadku suszenia warzyw, okrągłe tace nie będą miały większego znaczenia, ale mając w planach przygotowanie suszonej wołowiny czy innego rodzaju mięsa, zdecydowanie łatwiej układać plastry mięsa na prostokątnych tacach.

Podczas zakupu suszarki do grzybów, warto zaufać najpopularniejszym producentom: ZelmerMPMSencorAdler czy EsperanzaZachęcamy do zakupu takiego urządzenia, ponieważ w dobie pędzącego życia, które nie obfituje w wartościową żywność, suszarka może okazać się zbawieniem. Proces suszenia zachowuje wszystkie wartości odżywcze produktów, od aromatu, aż do witamin. Dzięki suszarce przygotujesz również doskonałe przekąski w postaci suszonych owoców czy suszonej wołowiny.